تطور حجم الائتمان المصرفي وتأثيره في بعض المتغيرات الاقتصادية في العراق للمدة من 2004 – 2018

يتلخص موضوعة البحث التي نحن بصددها في بيان ماهية الائتمان المصرفي  والنظريات التي تطرقت له فضلا عن بيان تأثيره في بعض متغيرات الاقتصاد الكلي في العراق خلال المدة 2004-2018, أذ تم استخدام أنموذج الانحدار البسيط وبرنامج 9EVIEWS  كوسائل للقياس، وتوصلت الدراسة الى عدة استنتاجات ابرزها هو ان هناك انحياز الحكومي للتعامل مع المصارف الحكومية وتجاهل المصارف الخاصة ،كذلك استنتجت ضعف تأثير الائتمان النقدي على التضخم نتيجة  التحكم الكامل في الاخير من قبل السلطة النقدية المتمثلة بالبنك المركزي العراقي ، ومما ادى الى تكدس السيولة لدى المصارف التجارية في العراق  على الرغم من بلوغها نسب عالية , وبالتالي فان القطاع بات عاجزا عن استثمار وتشغيل موجوداته والودائع الموجودة لديه ، وقد اوصت الدراسة  الى ان هناك خطط وفرص استثمارية كبيرة تتوفر عليها البيئة الاقتصاد العراقية يمكن ان تساعد المصارف التجارية على استثمار السيولة التي تمتلكها وتحقيق ربحية مناسبة وهذا سيساعدها على ترك الاستغلال اللا اخلاقي مثل هامش الربح العالي الذي تفرضه وكذلك التحيز الذي تعمل به الحكومة للمصارف والذي لا يعود بفائدة على الاقتصاد ، لذلك يجب على الحكومة ان تتعامل من منطلق المصلحة الاقتصادية للبلد في تعاملها مع المصارف الحكومية والخاصة وتشجيع التنافس وجعلها تعمل وتنوع مصادر دخلها الذي يعتمد في معظمه على مزاد العملة والفرق بين السعر الرسمي والمعلن.

عقيل حميد جابر الحلو     ،    فاطمة سوادي شنباره

جامعة المثنى / كلية الادارة والاقتصاد

The development of the volume of bank credit and its impact on some economic variables in Iraq for the period 2004-2018

Aqel Hameed Jaber *a        ,      Fatima  Sawadi  Shenbara b

Al-Muthanna University / College of Administration and Economics.

Abstract

The subject of the study is to indicate what bank credit is and the theories related to it . in addition, it seeks to investigate  its impact on certain macroeconomic variables in Iraq during the period 2004-2018.  The simple regression model and the 9EVIEW program are used as instruments of measurement. The study found several conclusions, the most notable of which was that the Government was biased towards government banks and ignored private ones. It is also found that the effect of cash credit on inflation had been weakened as a result of full control of the later by the monetary authority of the Central Bank of Iraq, which had led to  build-up the liquidity among commercial banks in Iraq, despite their high ratios. Consequently, the sector is unable to invest and operate its assets and deposits..  The study recommended that there are significant environmental investment plans and opportunities for the Iraqi economy that could help commercial banks to invest their own liquidity and achieve adequate profitability. This would help them to leave unethical exploitation, such as their high profit margin, as well as government bias for banks, which is not beneficial to the economy.

……… تحميل الملف ……..[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]