قياس القيمة العادلة للموجودات الثابتة على وفق معيار الابلاغ المالي الدولي IFRS13 دراسة تطبيقية على الشركة العامة للصناعات الصوفية

هدف البحث ترسيخ مفهوم القيمة العادلة والتعرف على التحديات التي تواجه تطبيقها , والتعرف على معيار الابلاغ المالي الدولي (IFRS13) ودوره في تطبيق القيمة العادلة في البيئة العراقية ,وقد استند البحث في احد جوانبه الى تطبيق قياس القيمة العادلة وذلك بإعادة تقييم الموجودات الثابتة بموجب مدخل التكلفة واستخدام الارقام القياسية بشان اثبات عملية قياس مدى ملائمتها للبيئة العراقية , وقد توصل الباحثون الى مجموعة من استنتاجات اهمها (امكانية تبنى منهج بديل لقياس الموجودات الثابتة ينسجم مع التطورات الحاصلة في العالم كون منهج الكلفة التاريخية لا يلبي احتياجات المستخدمين ولا يراعي ظروف التضخم) , وفي ضوء ما سبق توصل الباحثون الى مجموعة من التوصيات اهمها (ان استخدام قياس القيمة العادلة في اعادة تقييم الموجودات الثابتة باستخدام الارقام القياسية يساعد على معرفة القيمة الحقيقية لموجودات الوحدة الاقتصادية ).

صفا مهدي راجي*a    ،   باسم عبد الله كاظمb   ،   علي كريم محمدc

a جامعة المثنى/ كلية الادارة والاقتصاد

b جامعة الفرات الاوسط/القادسية

c جامعة المثنى/ كلية الادارة والاقتصاد

Measurement of Fair Value of Fixed Assets in Accordance with International Financial Reporting Standard (IFRS 13): An Applied Study on the General Company for Woolen Industries

Safa Mahdi Raji   ,  Basem Abdullah Kazem   ,  Ali Karim Mohammed

Abstract

The aim of the research is to establish the concept of fair value and to identify the challenges facing its application, and to identify the IFRS 13 and its role in the application of fair value in the Iraqi environment. The research is based on the application of fair value measurement, and the use of records on proving the process of measuring the suitability of the Iraqi environment. A set of conclusions is reached, which the most important is that possibility of adopting an alternative approach to measuring fixed assets in line with developments in the world because the historical cost approach does not meet the needs of users and does not consider the conditions of inflation. It is also concluded that the use of fair value measurement in the revaluation of fixed assets using the indices helps to know the real value of the assets of the economic unit.

Keywords: Fair Value, Value Measurement, Environment, Fixed Assets.

…..تحميل الملف.….