دراسة التغيرات الهيكلية في بيئة المحاسبة كمدخل لممارسة المحاسبة الإبداعية

هدفت الدراسة الي تناول التغيرات الهيكلية في بيئة المحاسبة الداخلية والخارجية ودورها في ممارسات المحاسبة الإبداعية. وتمثلت مشكلة الدراسة في التغيرات الهيكلية في عوامل بيئة المحاسبة، والتغيرات في ضوابط سلوك وأخلاقيات المهنة وما تسببه تلك التغيرات من خلل يتم استغلاله كمدخل لممارسات المحاسبة الإبداعية. وتوصلت الدراسة الي عدم وجود علاقة ذات دلالة إحصائية بين التغيرات الهيكلية في بيئة المحاسبة وممارسات المحاسبة الإبداعية. حيث أظهرت نتائج التحليل الإحصائي للدراسة أن اقل قيمة لعبارات الفرضية الأولى حسب تحليل مربع كاي تساوي (1.035) عند درجة حرية (42)، بمستوى دلالة (.000) وهي أكبر من 0.05 ودالة إحصائياً وهو ما يؤكد صحة الفرضية “تجود علاقة ذات دلالة إحصائية بين التغيرات الهيكلية في بيئة المحاسبة وممارسة المحاسبة الإبداعية”. وأوصت الدراسة بضرورة التكيف مع التغيرات في بيئة المحاسبة حتى لا تؤثر على الإجراءات المحاسبية، والتوعية بمخاطر ممارسات المحاسبة الإبداعية على النتائج المحاسبية، والالتزام بضوابط الممارسات المحاسبية المتعارف عليها، وأخلاقيات وسلوك المهنة، وإعلاء المصلحة العامة على المصالح الخاصة.

عبد الرحمن عبد الله الدين حبه عبد الله * a     ،      محمد حسن محمد عبد الجليل b

a جامعة ام درمان الإسلامية /كلية العلوم الإدارية

b جامعة الملك خالد بن عبد العزيز/ كلية الأعمال

A Study of  the Structural changes in the accounting environment as an introduction to the Practice of creative accounting

Abdurhman Abduallah Aldeen HibbahAbduallah *a        ,      Mohamed Hassan Mohamed Abdelgalil b

Al-Muthanna University / College of Administration and Economics.

Abstract

This study aims to address the structural changes in the internal and external accounting environment and its role in creative accounting practices. The study problem has been represented in the structural changes of the accounting environmental factors that control the behavior and the profession ethics. The anomaly it causes is exploited as an entry point for creative accounting practices. The study has found a relationship between the structural changes in the accounting environment and the creative accounting practices. Chi square statistic reported is28.27 with 28 digress of freedom accompanied by a probability of 0.55 which means a relationship is available. The study recommends the necessity of becoming accustomed to the changes in the accounting environment so as not to affect negatively the accounting practices. In addition, attention has to be paid to the awareness of the risks of creative accounting practices and the commitment to the acknowledged accounting practices.

………تحميل البحث………[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]